Q&A
Q.   Is synthetic marijuana recognized/regulated by DOT?

A.   The FMCSA prohibits a driver from engaging in a safety-sensitive function when the driver uses “any controlled substance” except under the supervision of a licensed medical practitioner.  49 CFR 382.213(a).  Historically, synthetic marijuana has not been a controlled substance under federal law, although possession of it is now illegal in several states.

On March 1, 2011, however, the U.S. Drug Enforcement Administration used its emergency scheduling authority to temporarily control for a period of one year five substances used to make synthetic marijuana.  During this one-year period the DEA will study the issue and consider whether to make the ban permanent.  So, for that period of time, at least, synthetic marijuana is a controlled substance and is therefore is prohibited under 49 CFR Part 382.

The problem, though, is that the DOT drug tests do not test for synthetic marijuana, and to my knowledge many, if not most, drug testing regimens will not detect synthetics.  A review of the Internet shows there are some testing labs that claim to be able to detect synthetic marijuana, but I cannot vouch for those claims.  I do not know if the FMCSA intends to amend its drug test to include these substances.

But because synthetic marijuana is now a controlled substance, motor carriers should prohibit its use by drivers even if it not tested for at the moment.  Company policy should prohibit its use.  If a driver is involved in a crash is proven to have used synthetic marijuana, that is evidence of negligence by the driver and the carrier.

